[september] Ook tuinmachines gaan aan de accu

Jaren geleden was het ondenkbaar, maar je ziet het steeds meer. Telefoons, fietsen en zelfs auto’s werken volledig op accu’s. We schakelen als samenleving langzaam over op accu’s. Ook bij tuinmachines is deze trend steeds meer zichtbaar. Tijd om de voor- en nadelen op een rij te zetten.

Machines
Tegenwoordig wordt voor bijna elke brandstof aangedreven machine ook een op accu werkende machine uitgebracht. U kunt het zo gek niet bedenken. Van heggenscharen tot grasmaaiers, van motorzagen tot bladblazers. Ze zijn over het algemeen stiller, onderhoudsvriendelijker, trillen minder en kosten minder qua verbruik. Een nadeel kan zijn dat u, wanneer u de hele dag met uw machine aan het werk bent, stroom nodig hebt om de accu’s op te laden. Er zijn echter ook accu’s die, afhankelijk van de gekozen machine,  zonder op te laden de gehele dag gebruikt kunnen worden.

Universeel?
Elke fabrikant heeft zijn eigen accustandaard. Vaak kunnen de accu’s over de gehele productlijn van één merk gebruikt worden. Dat wil zeggen dat u slechts één of twee accu’s nodig heeft om al uw tuinmachines aan te drijven. Om deze reden moet u ook goed nadenken welke accu u kiest. Wilt u later naast uw accu heggenschaar mogelijk ook een accu grasmaaier aanschaffen, zorg dan dat het merk dat u kiest beide machines in het assortiment heeft en dat de accu’s uitwisselbaar zijn.

Levensduur van de accu
Als we het over accumachines hebben krijgen we vaak de vraag wat de levensduur van een accu is. Er zijn inmiddels regelmatig berichten in het nieuws over slechte accu’s, zoals onlangs met een serie elektrische fietsen. Daarom is het van belang om u goed te laten informeren over de gebruiks- en levensduur van de verschillende accu’s. Hier zit namelijk veel verschil in. Er zijn accu’s die slechts 50 laadcycli (aantal keer laden en ontladen) meegaan, maar ook die honderden keren opnieuw kunnen worden opgeladen. Hoveniers die sinds 2009 met accumachines werken, gebruiken nog steeds dezelfde accu’s als bij aanschaf. Laat u over de geschikte accu informeren bij uw Tuin- en Parkbedrijf.

Gebruik
U kunt de accu’s van de meeste fabrikanten gebruiken op dezelfde manier als de accu’s van een accuboormachine. Terwijl u met de ene accu aan het werk bent, kunt u de andere opladen. Met een heggenschaar kunt u met een volle accu ongeveer 2 uur knippen. Na een half uur in de lader is de gemiddelde accu op ongeveer 80% van zijn maximale capaciteit. Ideaal om een hele dag mee door te komen.

Uiteraard zijn er vele merken met elk hun eigen accutypes en laders. Laat u goed informeren voordat u een aankoop doet, dit kan u nu en in de toekomst veel tijd en geld besparen. Wat ons betreft staat een ding vast: “accu aangedreven machines hebben de toekomst”.