[oktober] Bladblazers

Na een hele lange zomer is het volgende seizoen aan de beurt: de herfst! Het najaar is onlosmakelijk verbonden met het vallen van de bladeren en dus het opruimen van blad op het gazon en de bestrating. Het meest gebruikte hulpmiddel in deze periode is de bladblazer. In deze tuinkalender kijken we naar de mogelijkheden en aandachtspunten van bladblazers.

Bladblazer of bladzuiger
Om te beginnen zijn er bladblazers en zuighakselaars of een combinatie van beiden. Met een zuig-hakselaar kunt u het blad opzuigen en fijnhakselen. Dit heeft als voordeel dat het blad minder ruimte inneemt in de groencontainer of makkelijker composteert op de composthoop. Daarnaast hoeft u het blad niet op te ruimen nadat u het blad weggeblazen heeft. Een nadeel van een zuighakselaar is dat er alleen gezogen wordt op de plek van de zuigmond (zoals bij een stofzuiger), bij een bladblazer kunt u een grote oppervlakte tegelijk bladvrij maken.

Het weggeblazen blad kan eventueel dienen als bodembedekking in uw borders. Wij raden het af om blad op uw gazon te laten liggen in verband met verstikking van het gras.

Thomas Kettner Fashion Photographer 2016

Op de rug of in de hand?
Bladblazers komen in verschillende soorten en maten. Het belangrijkste punt bij de aanschaf van een bladblazer is het beoogde gebruik. Indien u op zaterdagmiddag uw hele tuin bladvrij wilt maken kunt u gebruik maken van een ruggedragen bladblazer. Dit werkt vaak relaxter en is minder intensief. Wanneer u meerdere keren per week snel even de bladblazer wilt pakken kunt u het beste voor een handgedragen bladblazer gaan. Deze is sneller klaar voor gebruik, maar is vaak niet zo krachtig als een ruggedragen variant.

Benzine, elektrisch of accu
Bij bladblazers denkt men vaak aan een benzinevariant. Hier bent u immers wendbaar mee en het is toch de krachtigste variant? Dit is niet helemaal waar. Een elektrische bladblazer hoeft niet minder krachtig te zijn dan een benzinevariant. De kracht van een bladblazer wordt uitgedrukt in blaasvolume en luchtsnelheid, hiermee kunt u alle bladblazers vergelijken. Over het algemeen zijn elektrische en op accu aangedreven machines stiller. Zo stoort u uw buren niet bij hun nachtrust op zaterdagochtend. Mocht u toch voor een benzine aangedreven variant kiezen is het misschien handig om te weten dat er tegenwoordig ook bladblazers met een elektrische startmotor zijn, hiermee hoeft u de motor niet meer handmatig aan te trekken.

Trillingen en veiligheid
Hoewel een bladblazer een onschuldig apparaat lijkt, is het toch verstandig op te passen tijdens het gebruik. Omdat de luchtsnelheid op kan lopen tot 94 m/s (ongeveer 340 km/u) is het gebruik van een veiligheidsbril ten zeerste aangeraden. U wilt immers geen zandkorrel met deze snelheden in uw oog krijgen. Daarnaast is het verstandig om op het trillingsniveau van de bladblazer te letten. Er zijn machines op de markt verkrijgbaar waar per dag maximaal 45 minuten mee gewerkt mag worden in verband met de hevige trillingen in het apparaat. Zeker wanneer u een grote tuin heeft gaat u makkelijk over deze tijd heen. Natuurlijk maakt een bladblazer ook lawaai. Zeker bij de topmodellen van de verschillende merken is gehoorbescherming aanbevolen. Er zijn echter ook steeds meer bladblazers op de markt waarbij dit niet meer nodig is.

U merkt dat voor zo’n ogenschijnlijk simpel apparaat er toch veel dingen zijn waar u rekening mee moet houden. Laat u dus goed adviseren bij uw tuin- en parkbedrijf, zodat u niet voor teleurstellingen komt te staan.