[mei] Een mooi gazon

Veel mensen houden van een mooi gazon. Het biedt ze rust en brengt een stukje natuur in de vooral verharde leefomgeving. Gras is een plezier voor alle zintuigen. Het rustgevende uiterlijk, de geur van vers gemaaid gras en het gevoel van de zachte bloei onder je blote voeten. Gras remt de ontwikkeling van stof, dempt geluid en reinigt de lucht. Wist u dat ca. 300m2 gazon tijdens het groeien, in de gemiddelde dagelijkse zuurstofbehoefte van een familie met vier gezinsleden voorziet?

wk21_MB_248_AWDoor regelmatig te maaien, krijgt het gazon een mooie dichtheid. De grassprieten vormen nieuwe zijloten, blaadjes en uitlopers en wilde kruiden (onkruid) worden teruggedrongen. De optimale snijhoogte ligt tussen 4 en 5 cm.

Vroeger werd er vooral gemaaid met kooimaaiers. Dit biedt verschillende voordelen:
Met een goed afgestelde en scherpe messenkooi wordt het gras geknipt. Dit zorgt voor een mooi groen maaibeeld. Kooimaaiers zijn uitgevoerd met een walsrol achter de kooi. Dit zorgt voor het mooie banen effect (Engels gazon) en hierdoor kun je over de grasrand heen maaien. De nadelen zijn de hogere aanschaf- en vooral hogere onderhoudskosten. Tevens moet men met een kooimaaier regelmatiger maaien aangezien dit type machine lang gras niet goed maait.

Tegenwoordig zie je vooral cirkelmaaiers. Deze zijn er in verschillende uitvoeringen. Bij deze machines liggen de aanschaf- en onderhoudskosten lager. Om het mooie banen effect te creëren kun je een uitvoering met walsrol kiezen. Deze legt het gras mooi plat in de rijrichting. Door het heen en weer rijden creëer je de lichte en donkere banen. Bij een cirkelmaaier is het voor het maaibeeld belangrijk dat het mes scherp is. Botte messen zorgen ervoor dat het gras er afgeslagen wordt i.p.v. afgesneden. Het mes kunt u bij uw tuin- en parkbedrijf eenvoudig laten slijpen.

Een andere uitvoering is de mulchmaaier. Tijdens mulchen wordt het afgemaaide gras direct versnippert en valt terug in het gazon. Door het goed te versnipperen en verdelen wordt het gazon bemest. Uit onderzoek is gebleken dat door goed mulchen een mooier en weelderiger groen grasbeeld ontstaat. Het is doeltreffender dan vier keer per maaiseizoen bemesten met minerale mest. Het gaat het vervilten van het gazon tegen door een betere groei van de grassprieten. Tevens bespaart u zich een hoop afval. Een goed groeiend gazon produceert per jaar, per 100 vierkante meter 150 tot 200 kg maaigoed.

Voor mulchen gelden wel een aantal regels:
Maai maximaal 1/3 van de graslengte (bijv. van 9 naar 6 cm) en maai hoog gras in verschillende keren. Dit resulteert dus in regelmatig maaien.
Maai het gras als het zo droog mogelijk is, zorg voor goed geslepen messen en varieer de maairichting.

Met een mulchmaaier kan men alleen mulchen. Mocht er (in de herfst) blad opgevangen moeten worden, kan men kiezen voor een combinatiemaaier. Om alle mogelijkheden langs elkaar te zien en voor een goed advies gaat u natuurlijk naar BUITEN GEWOON BECX.