[maart/april] Het gazon: Bemesten en doorzaaien

Het gazon: Bemesten en doorzaaien

Vorige maand hebben wij u verteld over het verticuteren en beluchten van uw gazon. Inmiddels is de lente écht begonnen, zitten de temperaturen al even weer in de dubbele cijfers en kunt u dus gerust uw gang gaan met het verticuteren waarmee u de vilt-/moslaag in het gazon verwijderd. Het onderhoud van het perfecte gazon houd echter niet op bij verticuteren. Ook bemesting en doorzaaien zijn hierbij erg belangrijk!

Ik heb geverticuteerd, wat nu?
Door te verticuteren geeft u het gras de kans om opnieuw aan te sterken en te groeien. Om dit optimaal te laten gebeuren is het belangrijk dat u aan de slag gaat met het bemesten en eventueel doorzaaien van het gazon. Door dit in deze tijd van het jaar (maart/april) te doen zorgt u ervoor dat u in de zomer optimaal kunt genieten van een mooi gazon.

Doorzaaien
Indien u na het verticuteren en opruimen kale plekken in het gazon heeft kunt u deze het beste inzaaien met nieuw graszaad. Er zijn verschillende typen graszaad op de markt. Welk zaad u het beste kunt gebruiken hangt af van de ligging van het gazon en het gebruik. Zo is er bijvoorbeeld zaad voor speelgazons en een speciaal soort voor schaduwplekken. Lees bij het zaaien goed de verpakking en zorg dat u de hoeveelheid zaad per vierkante meter goed inschat. De specialist kan u uiteraard helpen bij het kiezen van het juiste zaad bij uw gazon.

Pas op voor de vogels
Omdat het zaaien redelijk vroeg in het voorjaar gebeurt is de kans groot dat vogels de zaden van de grond op gaan eten. U kunt dit voorkomen door de vogels weg te jagen met bijvoorbeeld een sateprikker met aluminiumfolie die u in het gazon steekt, of gebruik te maken van gazon-herstelzaad, dat niet opgegeten wordt door vogels.

Bemesten
Nadat u uw gazon hebt gezaaid is het verstandig om uw gehele gazon te bemesten. Er zijn verschillende manieren van bemesten; zoals met klassieke, langzaam werkende of natuurvriendelijke meststoffen met elk hun specifieke eigenschappen.

Klassieke meststoffen
Als eerste zijn er de klassieke meststoffen. Deze meststoffen bestaan uit een combinatie van verschillende werkzame bestanddelen zoals Stikstof, Borium en Kali. Het voordeel van deze meststoffen is dat ze relatief goedkoop zijn en dat de eindgebruiker zelf kan doseren. Het nadeel hieraan is dat de meststoffen kunnen uitspoelen, dat er meerdere keren per jaar bemest moet worden en dat er kans bestaat op verbranding van het gras.

Langwerkende meststoffen
Er bestaan ook langwerkende meststoffen. Deze geven een langdurige, gezonde en duurzame groei van het gazon. Daarnaast hebben ze een hoog gehalte aan beschikbare voedingsstoffen en een betrouwbare afgifte van deze voedingsstoffen. Daarnaast zijn deze meststoffen met stikstof gecoat waardoor deze niet uitspoelen.

Natuurvriendelijk
Natuurvriendelijk tuinieren, ook wel milieuvriendelijk tuinieren is gebaseerd op de organische kringloop in de natuur, daardoor vindt er geen verstoring plaats van natuurlijke processen. Hiervoor is een 7-stappenplan gemaakt dat hier uitermate geschikt voor is. Bij gebruikmaking van dit 7-stappenplan mag geen gebruik worden gemaakt van chemische mosdoders zoals ijzersulfaat. Dit middel dood het bodemleven wat nodig is om een goed effect van het 7-stappenplan te bewerkstelligen.

U heeft gemerkt dat het bemesten van het gazon op veel verschillende manieren kan gebeuren. Laat u hierover goed informeren bij de vakhandelaar om ervoor te zorgen dat u uw gazon perfect behandeld.