ELIET E750

[maart] Het gazon: Verticuteren en beluchten

Hoewel we volgens de kalender nog in de winter zitten lijkt het daar niet op als je naar buiten kijkt. De narcissen staan in bloei en het gras begint te groeien. Het is daarom tijd om weer écht aan de tuin te gaan denken. Als de huidige temperaturen aanhouden is het over een aantal weken weer tijd om te verticuteren. De grootste vijanden van een perfect gazon zijn namelijk mos en onkruid. Door te verticuteren (of cultiveren) kunt u deze ongewenste “viltmat” verwijderen. Vervolgens kunt u gaan beluchten waardoor lucht, water en bemesting meer ruimte krijgen.

Het wat en waarom?
Verticuteren betekent het gazon “bevrijden” van een verstikkende viltlaag. Deze laag kan bestaan uit dood of levend materiaal zoals grassprieten, mos en allerlei ander tuinafval. Door het verwijderen van deze viltlaag krijgen lucht, licht en water weer toegang tot het grondoppervlak. Verticuteren wordt meestal in het voorjaar gedaan. Het kan in principe gedurende de hele groeiperiode van het gras.

Verticuteer niet te vroeg!
Veel mensen willen bij de eerste zonnestraal al aan de slag in de tuin. Dit kan bij gras echter meer schade aanbrengen dan goed doen. Wij raden onze klanten aan pas te verticuteren wanneer het gras overal tot minimaal 3 cm gegroeid is. Zodra het gras deze hoogte bereikt heeft kunt u het gras egaal maaien tot 3 cm. Vervolgens gaat u aan de slag met verticuteren.

Het stappenplan
Markeer alle obstakels in het gazon, zoals verzonken sproeiers en elektrische draden van een robotmaaier. Houd rekening met het afvoeren van een grote hoeveelheid afval, regel eventueel een container of een aanhangwagen. Een gemotoriseerde verticuteermachine is geneigd hard vooruit te lopen. Het is belangrijk de snelheid te matigen tot ongeveer de helft van de normale maaisnelheid. Sla bij het verticuteren steeds een baan over, zodat u niet steeds met de wielen over reeds geverticuteerd materiaal rijdt. Ruim vervolgens het geverticuteerd materiaal op en verticuteer de overige banen. Indien er veel materiaal uit het gazon is gekomen kunt u nogmaals verticuteren, maar nu dwars op de vorige verticuteerrichting. Vervolgens maait u het gras op een stand lager dan 3 cm.

Beluchten
Wanneer u de maaibeurt afgerond heeft kunt u eventueel beluchten. Met een beluchtingsmachine worden gaten in het gazon geprikt waardoor het gazon meer ruimte krijgt om voedingsstoffen op te nemen. De “pluggen” grond die bij het beluchten uit het gazon komen kunt u gewoon laten liggen. Deze vallen binnen enkele weken uit elkaar en worden weer opgenomen in het gazon.

Machinaal of met de hand?
Indien u een klein gazon heeft kunt u verticuteren met een verticuteerhark. Omdat u het gras als het ware doorsnijd is het al snel de moeite waard om een gemotoriseerde verticuteermachine te huren of te kopen. U kunt op diverse plekken verticuteermachines huren, bij de vakhandel krijgt u advies over de juiste verticuteermachine en verticuteerwijze.

De eerste week na het verticuteren en beluchten lijkt uw gazon helemaal om zeep geholpen.
De weken en maanden daarna kunt u echter genieten van een perfect gazon.