[juni] Onkruidbestrijding: Weg met al dat groen tussen de bestrating!

U kent het wel: In het voorjaar begint de zon net lekker te schijnen, u wilt buiten zitten op uw terras, maar het gras en paardenbloemen komen tussen de tegels omhoog. Dat wordt weer op de knieën het onkruid verwijderen.

Schoon houden
Op een schoon terras komt niet zo snel onkruid voor. Wanneer het terras genoeg “afgestrooid” is (d.w.z. genoeg wit zand tussen de tegels) dan komt onkruid nauwelijks voor. Door het terras regelmatig te vegen en vrij te houden van bladeren en afval houdt u het meeste onkruid al buiten. Mocht u een groter terras hebben, dan kunt u uiteraard gebruik maken van een aangedreven veger.

Azijn en gif
Misschien heeft u gehoord dat het gebruiken van azijn helpt bij het verwijderen van onkruid. Het klopt dat uw terras er visueel beter op wordt, maar het onkruid verdwijnt niet helemaal. Bij het spuiten van azijn verdwijnt alleen het gedeelte dat zich boven de grond bevind. Het onkruid groeit dus onder de grond gewoon verder en komt na afzienbare tijd weer tussen de tegels naar boven. Daarnaast is azijn een zuur, waardoor de zuurtegraad van de grond veranderd. Hierdoor kan het zijn dat bepaalde planten (bijvoorbeeld in uw borders) niet meer groeien door de verslechterde (grond)waterkwaliteit. De laatste tijd is het gif glyfosaat (bijvoorbeeld in RoundUp) in het nieuws. Inmiddels het voor professionele gebruikers verboden om zowel azijn als diverse gifsoorten op verharding te spuiten ter bestrijding van onkruid.

Borstelen
Een andere manier om onkruid effectief te bestrijden is het borstelen. Voor zowel de particulier als de hovenier zijn hier verschillende machines voor. Met borstelen boekt u het snelste resultaat. Door te borstelen trekt u als het ware de bovenkant van het onkruid af. Het ontkiemen van nieuwe zaden en het terug groeien wordt hier echter niet mee tegengegaan.

Branden
Een van de goedkoopste manieren van onkruid bestrijden is het wegbranden van onkruid. Om het onkruid te doden hoeft u de plant niet helemaal te verbranden. Het is genoeg om de plant zo te verhitten dat de kleur van de plant wat feller wordt. Dit is het teken dat de cellen in de plant “geklapt” zijn, waardoor deze niet meer verder groeien. Door de hele plant te verhitten zal deze na een aantal dagen verdorren en kunt u deze zo wegvegen. Met een brander moet u uiteraard wel oppassen bij houten brandbaar materiaal zoals schuttingen of tuinhuisjes.

Heet water
Een oplossing die we ook steeds vaker zien is het gebruik van heet water. Dit werkt volgens hetzelfde principe als branden. De cellen worden verhit zodat ze kapot gaan, hierdoor zal de plant niet doorgroeien en na een aantal dagen verdorren. Het grote voordeel is dat er geen brandgevaar is bij het werken met heet water.

U merkt dat er veel methoden zijn om onkruid te verwijderen. Meestal wordt een combinatie van bovenstaande methoden gebruikt. Mocht u meer advies willen kunt u altijd contact opnemen met uw tuin- & parkbedrijf.