[juli] Lekker aan de barbecue

De afgelopen maanden hebben we geschreven over veilig werken met tuinmachines, hoe gras behandeld kan worden en hoe u het terras onkruidvrij gehouden kan worden. Nu is de tijd aangebroken om van uw tuin te genieten. Hoe kan dat beter, dan tijdens een zwoele avond een lekker stukje vlees te grillen op de barbecue.

Direct en indirect grillen

Veel mensen verwarmen vlees direct boven de hittebron. Dit noemt men direct grillen. Dit is vooral geschikt voor kleinere stukken vlees, of vlees dat niet door- en door gaar hoeft te worden. Wat veel mensen niet weten, is dat op de meeste moderne barbecues ook de mogelijkheid zit om indirect te grillen (slow cooking). Hiermee wordt de warmte rond uw gerecht gecirculeerd, zoals bij een heteluchtoven. Hierdoor wordt het gerecht langzamer, maar wel door- en door gaar. Daarnaast is de kans dat het vlees verbrand door de vlammen een heel stuk kleiner. Voor de precieze werking van indirect grillen kunt u het best de handleiding van uw barbecue erop naslaan, of informatie vragen bij uw barbecue-leverancier.

De dekselwk_29_18.127.69_18.127.70_Leon_2016_Ambiance-1_OA

Bijna iedereen laat de deksel van zijn of haar barbecue open tijdens het grillen. Voor de bereiding van uw stukje vlees is dit echter niet optimaal. Doordat bij een gesloten deksel de warmte en het vocht gevangen blijft in de barbecue, droogt uw gerecht niet uit en is het sneller gaar. Daarnaast verminderd een gesloten deksel de rookontwikkeling.

De brandstof

Wat veel mensen onderschatten is het gebruik van de juiste brandstof. Natuurlijk… bij een elektrische- of gasbarbecue is het niet zo moeilijk, maar tussen de verschillende soorten houtskool en briketten zit veel verschil. Gebruik je houtskool, dan is je barbecue snel (erg) warm, maar ook snel afgekoeld. Bij briketten duurt het langer, maar deze blijven ook langer warm. Een combinatie van beiden wordt ook vaak gebruikt. Voor de extra smaak wordt regelmatig rookhout gebruikt. Eikenhout smaakt goed bij de vis en kersen- en appelhout maken de meeste vleessoorten smaakvoller.

Geduld

Waar het ook vaak aan ontbreekt is het hebben van geduld. Om te beginnen moet de barbecue eerst goed op temperatuur zijn. Vervolgens is het van belang om het vlees of de vis precies lang genoeg op het rooster te laten liggen (TIP: gebruik een kernthermometer). Daarna is het verstandig om het vlees even rust te geven nadat het van de barbecue afkomt. Hierdoor stromen de smaakvolle vleessappen terug naar de kern van het vlees, waardoor het nét dat beetje lekkerder is.

U merkt dat barbecueën erg afhankelijk is van veel verschillende factoren. Laat u voor de aanschaf van een barbecue goed voorlichten. Het soort barbecue dat u nodig heeft hangt veel af van uw barbecue-passie. Wat rest is u een smakelijk eten te wensen!