[januari] Veilig werken met een kettingzaag

Veilig werken met een kettingzaag
Veel mensen hebben er één in huis: een kettingzaag. Gedurende het jaar wordt er veel met een kettingzaag gewerkt. Vaak komt de veiligheid daarbij op de tweede plaats.

Om veilig te werken met een kettingzaag is het van belang dat u de werking en veiligheidsmaatregelen kent. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat uw machine goed onderhouden is. U wilt immers niet dat er zomaar een onderdeel los komt. Onderhoud kunt u zelf uitvoeren, maar het beste laat u dit doen door een tuin- en parkbedrijf.

Voordat u begint met zagen
Wanneer u gaat werken met een kettingzaag is het voor uw veiligheid van belang te controleren of alle onderdelen, waaronder de kettingvanger, aanwezig zijn. Tevens controleert u of de veiligheidscomponenten werken, met name de kettingrem. Daarnaast controleert u of de ketting correct en met de juiste spanning op de machine ligt. Regelmatig wordt bij het wisselen de ketting met de botte kant naar voren op de machine gelegd. Dit is slecht voor de machine, maar zeker ook voor uw eigen veiligheid. Wanneer u de machine gaat starten doet u dit op de door de fabrikant voorgeschreven manier. Hierdoor voorkomt u ongelukken voordat u überhaupt een stuk hout gezagen heeft.

Kleding
Veiligheidskleding is geen luxe, maar broodnodig! Een fout zit immers in een klein hoekje. Gezichts- en gehoorbescherming beschermen u tegen schade aan uw gezicht en gehoor door rondvliegende zaagsplinters. Een snijvaste (zaag)broek en veiligheidsschoenen met snijprotectie zorgen ervoor dat u geen snijwonden krijgt wanneer u uitschiet met uw zaag. Deze broeken zijn vaak goedkoper dan de gemiddelde merkspijkerbroeken. Daarnaast zijn snijvaste werkhandschoenen aan te raden om u te behoeden voor splinters, maar ook om grip op uw werkstuk te houden.

Slijpen
Niets is zo onhandig en slecht voor uw machine als een botte ketting. Buiten dat het veel langer duurt om het hout door te zagen is de kans op ongelukken met een botte zaag ook groter. Het is daarom ook aan te raden om uw ketting regelmatig te slijpen. Er zijn hulpmiddelen verkrijgbaar om dit zelf te doen, maar u kunt het natuurlijk ook laten doen. U vind meer informatie over het slijpen van uw ketting op de site van de fabrikant van uw machine of wk01_img_klop de site van het tuin- en parkbedrijf.

Type kettingzagen
Ten slotte is het belangrijk om met de juiste kettingzaag te werken. Let hierbij op de soort ketting, de bladlengte, het vermogen en het gewicht. Er zijn zowel benzine-, elektrisch- als accu aangedreven machines. Laat u hierover goed informeren door de specialist. De gerenommeerde merken doen er alles aan om de machines zo veilig mogelijk te maken. Zorg ervoor dat wanneer u de kettingzaag niet gebruikt, deze veilig met de kettingkap opgeborgen is.