[januari] Snoeien

Snoeien!

De tuinkalender in de winter… Het lijkt een gekke combinatie, maar toch zijn er diverse klussen die in de winter al gedaan kunnen worden. De kerstboom met kluit kan in deze periode in de tuin geplant worden, mits het niet vriest. U kunt een tuinplan maken, zodat u in het voorjaar gelijk aan de slag kunt, maar een klus die in deze periode vaak wordt overgeslagen is snoeien.

Wanneer snoeien?
Tot half januari kunt u als het niet vriest alle planten, struiken, heesters en bomen probleemloos snoeien. Gedurende deze periode zijn de sapstromen nog niet actief en beschadigt u uw planten niet. Na half januari komen de sapstromen van de druif, (wal)noot, berk, esdoorn en kastanje alweer op gang. Snoeien is dan niet meer verstandig, omdat deze dan kunnen gaan bloeden. Hierdoor kan blijvende schade en afsterving optreden. Natuurlijk kunt u ook snoeien als alles vol in het groen staat. In juli en augustus is het herstellend vermogen veel groter. In de winter ziet u echter de globale vorm van de boom of (bladverliezende) struik, waardoor u deze in de ideale vorm kunt knippen.

Goed gereedschap
Het is van belang dat u bij het snoeien over goed gereedschap beschikt. Een botte of openstaande snoeischaar zorgt voor rafels aan de planten waardoor er een grotere kans bestaat op schimmelvorming. Daarnaast is er tussen de verschillende scharen een groot verschil in gebruiksgemak en ergonomie. Realiseer dit voordat u een snoeischaar uit een kortingsbak pakt. Om de levensduur van een snoeischaar te verlengen zorgt u ervoor dat deze droog opgeslagen ligt en het draaipunt regelmatig gesmeerd wordt. Daarnaast is het bij de betere modellen mogelijk de losse onderdelen, zoals het snijblad en de veer, te vervangen. Hierdoor gaat uw snoeischaar veel langer mee. Uw vakhandel kan u adviseren bij de aanschaf van een nieuwe snoeischaar.

Snoeimethode
Het belangrijkste bij het snoeien is dat de structuur van de boom of struik goed in balans blijft. Een vuistregel hierbij is dat wanneer een boom of struik de vorm terugkrijgt die hij had bij aankoop, u weinig fout kunt doen. Als de vorm compleet veranderd is, kan het vaak geen kwaad eens flink terug te snoeien, zodat u makkelijk van voor af aan kunt beginnen met vormgeven. Houdt er dan wel rekening mee dat  er het eerste jaar mogelijk geen bloei plaatsvindt. Zorg dat u in ieder geval de takken die tegen elkaar groeien of kruisen verwijderd. Met harde wind kunnen deze over elkaar gaan schuren waardoor er schade kan ontstaan.