[februari] Schonere brandstoffen

Heeft u al gehoord van de schonere brandstoffen ?

Sinds jaar en dag gebruiken mensen reguliere benzine, eventueel gemengd met mengolie in tuinmachines. Hoewel dit een makkelijke en relatief goedkope optie is, merken wij dagelijks dat hier een aantal flinke nadelen aan zitten. Het belangrijkste nadeel is de veroudering van benzine. Daarnaast kunt u denken aan bijvoorbeeld aan ontmenging en de uitstoot van schadelijke stoffen.

Stilstand tijdens de wintertijd
Tuinmachines staan gedurende de winter voor een langere periode van enkele maanden stil. Doordat de dichtheid van de mengolie en de brandstof verschillen zal de benzine zich naar verloop van tijd ontmengen en deels verdampen. Als u uw tuinmachine gedurende de winter niet gebruikt zal de mengolie naar beneden zakken en de benzine bovenop komen drijven. Hierdoor kan het dus voorkomen dat u in het voorjaar uw machine niet kan starten. Daarnaast kan brandstof water aantrekken waardoor de tank kan gaan roesten. Mocht u uw tuinmachine aan het eind van het maaiseizoen stilzetten adviseren wij om deze droog te laten lopen, zodat er geen (oude) brandstofresten in de motor achterblijven. Wanneer u hem in het voorjaar vult met nieuwe brandstof zou deze weer zonder problemen moeten starten.

Schadelijke stoffen
Reguliere benzine is geoptimaliseerd voor auto’s en motorfietsen. Doordat de motoren die op tuinmachines zitten andere benzineformules nodig hebben vind er vaak geen optimale verbranding plaats. Hierdoor komen er meer schadelijke stoffen vrij, vooral bij een koude start.

Onjuiste mengverhoudingZ-IMAGE-I032
Wanneer u zelfgemengde brandstoffen gebruikt kan het zijn dat u te veel, of te weinig mengolie gebruikt. Bij het te veel gebruiken van mengolie zal de motor langzaam dichtslibben, waardoor de motor minder efficiënt gaat lopen. Zo zullen er afzettingen ontstaan in het carter, op het zuiger, bij de uitlaatklep en de bougie. Daarnaast zullen er onnodig veel schadelijke stoffen uitgestoten worden wat slecht is voor het milieu en de gezondheid. Wanneer er te weinig smeermiddel wordt gebruikt is de kans groot dat de bewegende delen gaan vreten, wat uiteraard de levensduur van de motor verkleind.

Het alternatief
Speciaal voor tuinmachines zijn verschillende alternatieve brandstoffen op de markt. Deze brandstoffen zijn geoptimaliseerd voor de hoog toeren-motoren zoals die op de tuinmachines gebruikt worden. Deze brandstoffen bevatten praktisch geen benzol, zwavel en aromaten waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen en hinderlijke geuren tot een minimum beperkt wordt. Daarnaast bevat deze de optimale hoeveelheid mengolie. Deze alkylaatbrandstoffen zijn ook langer houdbaar dan reguliere benzine, met of zonder handmatige menging, soms wel tot 5 jaar! Vraag in onze showroom naar de optimale brandstof voor uw tuinmachine.

Elektrisch
Een ander alternatief is natuurlijk het gebruik van accu- of elektrische tuinmachines. Doordat er hier geen brandstoffen gebruikt worden is de uitstoot van schadelijke stoffen en geuren tot nul gereduceerd. Daarnaast is er natuurlijk het voordeel dat elektriciteit op dit moment veel goedkoper is dan fossiele brandstof. Wij adviseren u graag over de ideale machine voor uw situatie.