[december] Verkleinen van tuinafval: Hakselen en kloven

De winter staat voor de deur en u wilt uw tuin graag opgeruimd hebben voordat de echte vrieskou invalt. Misschien heeft u laatst nog die ene struik gesnoeid, of heeft u door de storm een boom om moeten halen. U zit dan met een berg groenafval waar u vanaf moet. Wellicht is hakselen dan een optie om het struikgewas kleiner te maken, zodat het in de groencontainer past of als bemesting kan dienen voor het voorjaar.

Hakselenge_140_l__aw_2014_017
Om te beginnen is hakselen ideaal voor het verkleinen van grote hopen tuinafval. Gemiddeld levert een  tuin van 100 m2 ongeveer 12,5 m3  groenafval op. Met een hakselaar brengt u het volume van uw plantenresten terug tot gemiddeld 75 %. Dit gehakselde materiaal hoeft u niet eens weg te gooien! Met een composthoop kunt u het gehakselde materiaal omzetten tot een vruchtbare voedingsbron voor uw planten in het voorjaar. U kunt droog hakselmateriaal gebruiken als bodembedekker om onkruid en droogte tegen te gaan en als bescherming tegen ziektes en schadelijke insecten.

Mocht u een hakselaar aan willen schaffen kunt u letten op de volgende aandachtspunten:

  1. Welk materiaal gaat u verwerken en hoeveel? Wanneer u veel materiaal per keer wilt verwerken heeft u vanzelfsprekend een zwaardere hakselmotor nodig. Vochtig hakselmateriaal vereist ook een zwaardere machine, omdat dit materiaal taaier is om te hakselen.
  2. Woont u in een geluidsgevoelig gebied? Een hakselaar maakt al snel veel lawaai. Er zijn gelukkig machines op de markt die speciaal bedoeld zijn voor gebruik in een geluidsgevoelige omgeving.
  3. Is er een stroomaansluiting beschikbaar? De meeste hakselaar voor particulieren zijn beschikbaar met een elektromotor.  Mocht u geen 230 V aansluiting beschikbaar hebben kunt u kiezen voor een benzinemodel. Deze zijn echter alleen beschikbaar in de zwaardere uitvoeringen.

p1020353-bewerktKloven
Stel: U heeft net een boom omgezaagd en u wilt deze gebruiken als haardhout of in de zomer op het kampvuur. Dan kunt u niets met zo’n dikke stam. Daarnaast moet vers hout minimaal één jaar drogen voordat het gestookt kan worden en stammen of delen daarvan nemen dan veel ruimte in. Uiteraard is het een mogelijkheid om “ouderwets” met de bijl aan de slag te gaan, maar dit vergt veel kracht en bij een grote boom is dit al snel een langdurige klus.

Houtklovers zijn handige apparaten die het kloofwerk automatisch voor u doen. Hierbij kunt u kiezen uit verschillende splijtkrachten (variërend van 5 tot ongeveer 30 ton) welke uiteraard voor verschillende doeleinden geschikt zijn. De zwaardere modellen hebben keuzes uit verschillende “kruizen” waarmee één stuk hout in 2 of 4 stukken gedeeld kan worden. Daarnaast kunt u kiezen uit een staand of liggend model.

U merkt dat bij zowel het hakselen als kloven veel verschillende opties beschikbaar zijn. Bepaal daarom voordat u een machine aanschaft wat u precies nodig heeft en vraag eventueel om advies bij uw tuin- en parkspecialist.