[november / december] Het belang van goed onderhoud.

Het maaiseizoen is weer voorbij!
Door het voortreffelijke najaarsweer zijn uw tuinmaaimachines tot ver in november gebruikt. Om in het voorjaar weer probleemloos gebruik te kunnen maken van uw machines is het winteronderhoud erg belangrijk.

Waarom onderhoud:
Door het jaar heen hecht het gemaaide gras zich binnen in de maaier. Deze ophoping vindt vooral plaats in het maaidek. Het gemaaide gras scheidt een zuur af, dat de binnenkant van het maaidek aantast, waardoor er corrosie plaatsvindt. Voor een lange levensduur van de maaier is het daarom belangrijk dat de maaier schoon en droog de winterstalling in gaat. Om de machine in het voorjaar met een gerust gevoel te kunnen starten, moet ook de werking van de machine geïnspecteerd worden.

Waar moet aan gedacht worden:
Als een machine gereinigd wordt met water, is het verstandig om de machine droog en vorstvrij weg te zetten om roestvorming te voorkomen. Ook de eventuele vangbak moet natuurlijk schoongemaakt worden. Een schone, luchtdoorlatende vangbak, zorgt immers voor een betere grasopvang. Indien aanwezig, moet de v-snaar van de machine geïnspecteerd worden op beschadigingen of slijtage van het afgelopen maaiseizoen. Bij een onderhoudsbeurt wordt de olie ververst en de oliefilter, brandstoffilter en luchtfilter vervangen. Door tal van milieueisen is de hedendaagse brandstof minder lang houdbaar. De startproblemen worden in het voorjaar dan ook vaak veroorzaakt door te oude brandstof. De brandstof kan al na drie maanden startproblemen geven. Vervang daarom ook de “oude” brandstof. Ook alle draaiende en bewegende delen moeten gecontroleerd worden op speling. Om de machine een keurig maaibeeld te laten geven worden de messen geslepen en gebalanceerd. Tenslotte wordt de machine gesmeerd en de soepele bedieningswerking gecontroleerd. Zo kan de machine in het voorjaar uit de winterstalling gereden worden en probleemloos het gehele maaiseizoen zijn werk verrichten.

De specialist: wk50_img
Het beste laat u de werkzaamheden uitvoeren door een specialist. Bent u zelf technisch en wilt u het onderhoud zelf uitvoeren? Houd dan rekening met de aandachtspunten welke hierboven staan beschreven. Als de maaimachine van een gerenommeerd merk is, heeft het tuin- en parkbedrijf alle veelvoorkomende onderdelen op voorraad. Indien de onderdelen niet voorhanden zijn, kunnen deze voor u besteld worden.

Mocht u winteronderhoud uit willen laten voeren, kijk dan op http://buitengewoonbecx.nl/winteronderhoud/