[april] Robotmaaiers. Zij maaien, u (ge)niet!

Het voorjaar begint nu écht op gang te komen en het gras groeit als kool. Dit betekent dat uw gazon regelmatig gemaaid moet worden. Wij adviseren minimaal een keer per week te maaien, als het gras hard groeit zelfs twee keer per week. In het steeds drukker wordende leven van tegenwoordig wordt het maaien van het gras vergeten, waardoor het gazon er slordig uit gaat zien. Gelukkig spelen veel grasmaaierfabrikanten in op deze trend door robotmaaiers te ontwikkelen.

Robotmaaiers, het principe

wk17_imgHet principe van een robotmaaier is hetzelfde als van een reguliere mulchmaaier. Door met hoge snelheid met een mes tegen het gras aan te slaan wordt het gras gekortwiekt. Doordat dit in een gesloten ruimte gebeurd worden de grassprieten meerdere keren tegen het mes aangegooid en klein gehakt. Vervolgens vallen deze kleine stukjes gras weer in het gazon waardoor deze ook als bemesting gaat dienen. Een bijkomend voordeel is dat het niet nodig is om het gemaaide gras op te ruimen.

Bij een reguliere maaier bepaalt u zelf de maaivolgorde. Hierdoor kunt u met de juiste gazonmaaier banen in het gazon creëren. Dit gaat helaas met een robotmaaier niet. Doordat een robotmaaier in willekeurige richting over het gazon rijdt wordt het gras wel overal gemaaid, maar is er geen patroon in het gazon te zien. Het gazon ligt er dan echter wel als een laken bij. Het wordt continu op lengte gehouden, de hele zomer door.

Begrenzing

De meeste moderne robotmaaiers werken met het principe van een geleidingsdraad en een basis. Wanneer een robotmaaier de basis bij de maaibeurt verlaat maait hij kriskras over het gazon. Wanneer hij de geleidingsdraad tegenkomt draait hij om, zodat hij niet op het terras of in de planten terecht komt. Hierdoor wordt het volledige gazon gemaaid. Enkele modellen robotmaaiers maaien eerst de gazonranden, waardoor er ook aan de zijkanten geen stukken worden overgeslagen.

Sensoren

De meeste robotmaaiers zijn uitgerust met verschillende sensoren en in sommige gevallen zelfs GPS en een telefoonverbinding. De mogelijkheden hiervan zijn eindeloos. Zo gaat de maaier bij regenweer terug naar zijn basis, reageert deze op oppakken, controleert of hij niet gestolen wordt, mijdt obstakels en is vanaf binnen te bedienen. U kunt zich voorstellen dat er hierdoor tijd overblijft voor meer “belangrijke” zaken.

Handmaaier versus robotmaaier

Een robotmaaier neemt veel ongemakken weg en kan u in veel situaties helpen, maar is niet persé voor alle tuinen geschikt. De aanschafwaarde van een robotmaaier ligt wellicht iets hoger dan die van een loopmaaier, maar een automatische maaier bespaart u en uw gezin wel veel tijd. Met een robotmaaier hoeft u niet aan het gazon te denken, hij maait zelfs tijdens uw vakantie door! Zelfs verschillende gazons (bijvoorbeeld voor- en achtertuin) zijn vaak geen probleem. Uw tuin- en parkbedrijf kan u prima adviseren of en welke robotmaaier voor u de juiste keuze is.