Efficiënter verticuteren!

Verticuteren is op vandaag de dag een algemeen ingeburgerde gazonverzorging geworden. Het huidige klimaat zorgt er echter voor dat mos elk voorjaar opnieuw snel oprukt en de grasmat verstikt. Verticuteren is hierbij een snelle en efficiënte manier om het meeste mos en andere onkruid uit de gazon te verwijderen, en het gras alle kansen te geven om stevig uit te groeien. Sommige verticuteermachines zijn voorzien van een opvangbak, waarin de messen het mos werpen. Echter door de luchtige en volumineuze structuur van mos is de opvangbak in geen tijd opgevuld waardoor men elke 10 m als het ware de opvangzak dient te ledigen. Dit ‘stop en go’ verticuteren leidt tot irritatie waardoor de opvangzak al snel achterwege wordt gelaten. Het opruimprobleem blijft hierdoor bestaan.

Met de E600 COMPACTOR biedt ELIET voortaan een alles in één oplossing voor dit probleem. Met deze verticuteermachine haalt men niet alleen het mos en vilt uit de grasmat, men vangt het op en perst het samen in een opvangbak, en dit alles in éénzelfde werkgang.
Voor wie professioneel met gazon-verzorging bezig is, betekent de E600 COMPACTOR een ware revolutie. Het tijdrovende en omslachtige verticuteren wordt dankzij deze ELIET machine, een eenvoudige en snelle bewerking waarmee men zijn rendement in het voorjaar sterk kan verhogen. Deze innovatie van ELIET werd dan ook heel terecht met een “Gouden Buxus” Award bekroond op Agribex 2011.

In het voorjaar heeft een tuinaannemer steeds de handen vol, om bij zijn klanten de tuin op orde te brengen na de winter. Het tijdrovende verticuteren neemt hierin een belangrijk aandeel. Tot overmaat van ramp is het weer niet berekenbaar, waardoor het steeds puzzelen is al dit werk in de beschikbare tijd ingepland te krijgen.
Door gebruik van een E600 COMPACTOR boekt men minstens 3 maal winst. Men gaat niet alleen sneller verticuteren, men doet het ook grondiger en efficiënter. Als tuinaannemer spaart u op deze bewerking minstens de helft van de tijd uit, die u overhoudt om uw planning op orde te krijgen of andere klanten te bedienen.

1. Het grote voordeel die de E600 COMPACTOR heeft is zijn geforceerde opvang. Als men het gazon op de klassieke manier wil gaan vertikuteren, dan bestaat de bewerking uit minstens 2 behandelingen : het uitharken, en daarna het opruimen van het mos. Met de ELIET E600 COMPACTOR gebeuren deze 2 stappen in één werkgang waardoor men de totale behandelingstijd reeds met 50% vermindert!
2. Het messensysteem van de E600 COMPACTOR is voorzien van 44 “Double-Cut” messenTM die heel dicht bij elkaar staan (15mm). Bij de doorgang wordt dus heel intensief geverticuteerd en een maximaal volume aan mos losgeharkt. Doordat de messen tegen de rijrichting indraaien verhoog je nog eens dat uitharkrendement. Bovendien zijn deze messen voorzien van zelfslijpende punten volgens het principe van de Permanent Puntige MessenTM met een gegarandeerd rendement als resultaat. Door zijn wielaandrijving heeft deze verticuteermachine een constante vordersnelheid : minder vermoeiend voor de operator en nóg eens tijdswinst! Beter rendement in minder tijd = E600 COMPACTOR.
3. Het opvangsysteem van deze machine is uniek omdat het opgevangen mos in de verzamelbak wordt samengedrukt. De messen gooien het mos op een transportsysteem bestaand uit aangedreven rolletjes. De aarde valt tussen de rollen terug op de grond. Het mos wordt tussen 2 tegengesteld draaiende rollen geplet en samengedrukt in de verzamelbak. Daardoor kan je meer lopende meters gras verticuteren alvorens je de bak moet ledigen. Minder dode momenten in de productiviteit door het ledigen van de bak : alweer tijdswinst voor de COMPACTOR !